24 خرداد 1400 - 11:08
در گفتگو با ایبِنا مطرح شد؛

دو ضرورت مهم اقتصادی دولت آینده/ حذف صفر تقویت پول ملی نیست

عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران معتقد است تنها با حذف چند صفر از اسکناس و یک ظاهر جدید، تقویت پول ملی اتفاق نمی‌افتد و دولت باید برای تقویت واقعی پول ملی، مهار نقدینگی و کاهش تورم را هدفگذاری کند.
کد خبر : ۱۲۴۷۰۱
لاهوتی

محمد لاهوتی رییس کنفدراسیون صادرات ایران در گفتگو با خبرنگار ایبِنا در خصوص آثار حذف صفر از پول ملی در جهت تقویت ارزش ریال اظهار داشت: اینکه بگوییم حذف ظاهری صفر از اسکناس منجر به تقویت پول ملی می شود، به هیچ عنوان اینگونه نیست و منجر به تقویت پول ملی نمی شود. این مساله یک کار ظاهری است و به محض اینکه صفرها حذف شود، بعد از مدتی مجددا ارزش پول ملی و قدرت خرید پول ملی کاهش پیدا می کند. زیرا با حذف صفر قدرت پول افزایش پیدا نمی کند، فقط عملا در عملیات حسابداری و محاسبات روزمره مردم ممکن است یک مقدار تسهیل ایجاد کند، ولی قدرت خرید را افزایش نمی دهد زیرا تورم همچنان فزاینده و دورقمی باقی می ماند و به مرور این صفرها مجددا بر می گردد.


بنابراین اگر مهار تورم در سیاست کاری دولت نباشد، قطعا قدرت خرید افزایش پیدا نمی کند و این صفرها باز خواهند گشت. ضمن اینکه کنترل تورم در وهله اول به مهار نقدینگی بر می گردد که متاسفانه در کشورمان هر ساله روز به روز در حال افزایش است و در شرایط عادی ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند و اگر موضوعات دیگری همچون جهش های نرخ ارز و اتفاقاتی که در حوزه های اقتصادی می افتد را هم اضافه کنیم، خب این حجم نقدینگی به صورت فزاینده و تصاعدی رو به افزایش است. در نتیجه تا زمانی که این وجوه مدیریت نشود و این پول های پُرقدرت سرگردان به سمت تولید نرود، تاثیرش را بر تورم خواهد گذاشت و با شرایط تورمی در ادامه مسیر مواجه خواهیم بود. لذا به نظر می رسد که دولت آینده دو موضوع مهم کاهش تورم و مهار نقدینگی را باید مدنظر قرار دهد.


به گفته لاهوتی هرچه درآمد دولت بیشتر باشد (که معمولا از فروش نفت و برگشت منابع ارزی نفت به کشور هست)، می تواند از مشکل کسری بودجه فاصله بگیرد و در کنار آن، با کنترل نقدینگی و کاهش تورم و بعد از یکی دو سال ماندگاری در این شرایط، به سمت حذف صفر از پول ملی برود.


وی افزود: بنابراین اینکه ما فکر کنیم با حذف چند صفر از اسکناس و یک ظاهرا جدید، تقویت پول ملی اتفاق می افتد، باید گفت که اینگونه نخواهد بود. به گفته رییس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق ایران، در مباحث اقتصادی این روش ها پاسخگو نبوده و نیست. لذا به عقیده من، در این شرایط، دولت آینده باید به سمت این دو نکته مهم یعنی مهار نقدینگی و کاهش تورم در جهت تک رقمی شدن، حرکت کند. ضمن اینکه منابع ارزی هم می تواند در این راستا یک مقدار سرعت را بیشتر کند که نیازمند تعامل و گفتگو و احیانا برگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم ها است که اگر این اتفاق بیفتد سرعت رسیدن به این اهداف را می تواند تسریع کند.

ارسال‌ نظر